INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstają w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Rzeźbiarz w owocach i warzywach

Kod: 343206

1. Dane identyfikacyjne zawodu

Rzeźbiarz w owocach i warzywach 343206

  • Carvingowiec.

W Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie:

  • 3432 Interior designers and decorators.

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

  • Sekcja C – Przetwórstwo przemysłowe.

Notka metodologiczna

Opis informacji o zawodzie opracowano na podstawie:

  • analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz źródeł internetowych,
  • analizy opisu zawodu zamieszczonego w wyszukiwarce opisów zawodów na Wortalu Publicznych Służb Zatrudnienia,
  • badań ankietowych prowadzonych w projekcie INFODORADCA+ w marcu 2019 r.,
  • zebranych opinii od recenzentów, członków panelu ewaluacyjnego oraz zespołu ds. walidacji i jakości informacji o zawodach.

Autorzy i eksperci opiniujący

Zespół Ekspercki:

  • Łukasz Kapica – Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB, Warszawa.
  • Joanna Niewczas – Ekspert niezależny, Warszawa.
  • Tomasz Szpalek – Nextline, Warszawa.

Zespół ds. walidacji i jakości informacji o zawodzie:

  • Łukasz Baka – Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB, Warszawa.
  • Iwona Kacak – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Maria Konarska – Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB, Warszawa.
  • Małgorzata Przybyszewska – Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB, Warszawa.
  • Krzysztof Symela – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Agnieszka Szczechura – Centralny Instutut Ochrony Pracy – PIB, Warszawa.

Recenzenci:

  • Lucyna Kubicka – Zespół Szkół Spożywczych, Zabrze.
  • Halina Maras-Pawliszyn – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1, Kluczbork.

Panel ewaluacyjny – przedstawiciele partnerów społecznych:

  • Izabela Pyszkowska – Poradnia Doradztwa Zawodowego i Pomocy Psychologiczno-Pedagogicznej, Elbląg.
  • Wioletta Rutkowska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn.

Data (rok) opracowania opisu informacji o zawodzie: 2019 r.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę