INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstają w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Szwaczka ręczna

Kod: 753303

3. Zadania zawodowe i wymagane kompetencje

Pracownik w zawodzie szwaczka ręczna wykonuje różnorodne zadania, do których należą w szczególności:

  • Z1 Przygotowanie miejsca pracy do szycia ręcznego.
  • Z2 Planowanie pracy szycia ręcznego.
  • Z3 Szycie ręczne.
  • Z4 Montowanie ozdób i dodatków.
  • Z5 Szycie maszynowe.
  • Z6 Wykonywanie czynności wykończeniowych.

Kompetencja zawodowa Kz1: Wykonywanie szycia ręcznego oraz dodatkowego szycia przy pomocy maszyn obejmuje zestaw zadań zawodowych Z1, Z2, Z3, Z4, Z5, Z6, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

Z1

Przygotowanie miejsca pracy do szycia ręcznego

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zastosowanie narzędzi, maszyn, prefabrykatów odzieżowych 13 potrzebnych do pracy;
  • Zasady działania narzędzi i maszyn potrzebnych do pracy;
  • Zasady obchodzenia się z prefabrykatami potrzebnymi do pracy, aby uniknąć ich zniszczenia;
  • Zasady konserwacji narzędzi i maszyn;
  • Zasady zachowania ergonomicznej pozycji ciała podczas pracy.
  • Przygotowywać odpowiednie narzędzia i prefabrykaty do pracy;
  • Przygotowywać lub zwrócić się o przygotowanie maszyn potrzebnych do pracy;
  • Przewidywać zużycie narzędzi i prefabrykatów potrzebnych do pracy;
  • Przygotowywać listę zamówienia brakujących narzędzi i prefabrykatów;
  • Utrzymywać w należytym stanie stanowisko pracy oraz urządzenia i prefabrykaty;
  • Rozpoznawać nieprawidłowości pracy narzędzia lub maszyny;
  • Usuwać usterkę narzędzia;
  • Zgłaszać usterkę maszyny.

Z2

Planowanie pracy szycia ręcznego

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zakres obowiązków na swoim stanowisku pracy;
  • Pożądaną kolejność wykonywanych zabiegów technologicznych;
  • Zasady zamiany kolejności wykonywanych zabiegów technologicznych;
  • Zasadność tworzenia kart operacji zawierających opisy zabiegów technologicznych;
  • Zasady BHP w zakresie pracy ręcznej w szwalni;
  • Zasady etyki zawodowej i kultury.
  • Ustalać priorytety w wykonywaniu zadań, o ile nie zostanie udzielona instrukcja od przełożonego;
  • Planować pracę zgodnie z zakresem obowiązków;
  • Przestrzegać zasad BHP, ochrony ppoż., ochrony środowiska w zakresie pracy ręcznej w szwalni;
  • Przygotowywać odpowiednie narzędzia i prefabrykaty do pracy;
  • Modyfikować dobór narzędzia w zależności od zmienności wykonywanego zadania;
  • Czytać kartę operacji w celu zrozumienia sposobu wykonania zabiegu technologicznego;
  • Słuchać ze zrozumieniem instrukcji ustnych w celu zrozumienia sposobu wykonania zabiegu technologicznego;
  • Zadawać pytania dotyczące zleconej czynności;
  • Przewidywać skutki podejmowanych działań.

Z3

Szycie ręczne

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Rodzaje i zastosowanie ściegów ręcznych;
  • Język branżowy dotyczący szycia ręcznego;
  • Polecenia ustne lub pisane dotyczące zastosowania techniki szycia;
  • Źródła wiedzy branżowej, za pomocą których może poznać nieznane techniki.
  • Stosować odpowiednie ściegi do zszywanych elementów wyrobu;
  • Dobierać odpowiednie nici i igły do zszywania elementów wyrobu oraz do zastosowanego ściegu;
  • Wykonywać odpowiedni ścieg ręczny;
  • Rozpoznawać i skorygować błędy własne powstałe przy szyciu ręcznym;
  • Rozpoznawać błędy powstałe na innych stanowiskach i przekazać informację o konieczności ich korekty;
  • Używać dostępnych źródeł w celu nauczenia się alternatywnej metody pracy.

Z4

Montowanie ozdób i dodatków

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Rodzaje ozdób, dodatków i małych elementów stosowanych podczas produkcji wyrobów szytych;
  • Sposób montażu ozdób, dodatków i małych elementów stosowanych podczas produkcji wyrobów szytych;
  • Zasady stosowania klejów do tekstyliów i skór.
  • Wmontowywać różne rodzaje ozdób, dodatków i małych elementów w wyrób za pomocą technik innych niż szycie;
  • Stosować techniki klejenia termicznego i chemicznego.

Z5

Szycie maszynowe

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Rodzaje zabiegów technologicznych możliwych do wykonania przy użyciu stebnówki, napownicy, dziurkarki, guzikarki;
  • Rodzaje możliwych do wystąpienia błędów w pracy maszyny;
  • Objawy wadliwej pracy maszyny;
  • Zasady BHP dotyczące pracy z maszyną.
  • Wykonywać zabiegi technologiczne za pomocą maszyny stebnowej, guzikarki, dziurkarki;
  • Rozpoznawać i skorygować błędy własne powstałe przy szyciu maszynowym;
  • Zatrzymywać wadliwie pracującą maszynę;
  • Stosować zasady BHP podczas pracy z maszyną.

Z6

Wykonywanie czynności wykończeniowych

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Etapy produkcji wyrobów szytych;
  • Zasady estetyki stosowane do wyprodukowanych wyrobów;
  • Używane w danym zakładzie odzieżowym środki chemiczne do odplamiania;
  • Zasady użytkowania żelazka parowo-elektrycznego;
  • Zasady doboru parametrów prasowania do tkaniny lub materiału;
  • Obowiązujące w danym zakładzie odzieżowym metody składania wyrobów;
  • Techniki sporządzania prostych raportów o ilości i stanie wyrobów opuszczających stanowisko pracy szwaczki ręcznej w danym zakładzie.
  • Oczyszczać wyrób z nitek i pozostałości po szyciu;
  • Usuwać plamy i zabrudzenia za pomocą środków chemicznych;
  • Wykonywać prasowanie po wykonanym przez siebie szyciu – tzw. podprasówka;
  • Usuwać etykiety i oznaczenia naniesione w procesie szycia;
  • Naklejać i doczepiać etykiety i oznaczenia konieczne do magazynowania lub dystrybucji wyrobu;
  • Składać wyrób;
  • Przygotowywać wyrób do pakowania;
  • Oceniać stan i sporządzać wykaz wyrobów, które przeszły przez stanowisko pracy ręcznej.

Pracownik w zawodzie szwaczka ręczna powinien mieć kompetencje społeczne niezbędne do prawidłowego i skutecznego wykonywania zadań zawodowych.

W szczególności pracownik jest gotów do:

  • Ponoszenia odpowiedzialności za skutki podejmowanych działań oraz za powierzone maszyny i narzędzia.
  • Przestrzegania zasad użytkowania maszyn szwalniczych i korzystania z nich wyłącznie w celach zawodowych.
  • Działania samodzielnego i współdziałania w zespole w zorganizowanych warunkach pracy.
  • Funkcjonowania w zespole pracowniczym w różnych miejscach i na stanowiskach pracy, nawiązywania i utrzymywania relacji międzyludzkich.
  • Sprawdzania jakości pracy własnej i członków zespołu oraz korygowania błędów.
  • Samorozwoju, w tym poznawania nowych trendów i technologii w branży odzieżowej.
  • Kierowania się zasadami zgodnymi z etyką zawodową oraz przestrzegania tajemnicy zawodowej.

Pracownik powinien mieć zdolność właściwego wykonywania zadań zawodowych i predyspozycje do rozwoju zawodowego. Dlatego wymaga się od niego odpowiednich kompetencji kluczowych. Zostały one zilustrowane w formie profilu (rys. 1) ukazującego ważność kompetencji kluczowych dla zawodu szwaczka ręczna.

5 4 3 2 1 0 Umiejętność obsługi komputera i wykorzystania internetu Umiejętności matematyczne Umiejętność czytania ze zrozumieniem i pisania Sprawność motoryczna Planowanie i organizowanie pracy Wywieranie wpływu/przywództwo Komunikacja ustna Współpraca w zespole Rozwiązywanie problemów

Rys. 1. Profil kompetencji kluczowych dla zawodu szwaczka ręczna

Uwaga:

Wykaz kompetencji kluczowych opracowano na podstawie wykazu stosowanego w Międzynarodowym Badaniu Kompetencji Osób Dorosłych − projekt PIAAC (OECD).

Kompetencje zawodowe pracownika w zawodzie szwaczka ręczna nawiązują do opisów poziomów Polskiej Ramy Kwalifikacji.

Opis zawodu, zadań zawodowych i wymagań kompetencyjnych może stanowić materiał informacyjny dla przygotowania (lub aktualizacji) opisów kwalifikacji wprowadzanych do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji (ZSK). Więcej informacji:

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę