INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstają w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Sprzedawca w branży spożywczej

Kod: 522304

1. Dane identyfikacyjne zawodu

Sprzedawca w branży spożywczej 522304

  • Ekspedient.
  • Ekspedient w branży spożywczej.
  • Hurtownik sprzedawca w branży spożywczej.
  • Kasjer.
  • Sklepowy.
  • Sprzedawca w hurtowni w branży spożywczej.
  • Sprzedawca w punkcie sprzedaży detalicznej w branży spożywczej.

W Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie:

  • 5223 Shop sales assistants.

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

  • Sekcja G – Handel hurtowy i detaliczny; naprawa pojazdów samochodowych, włączając motocykle.

Notka metodologiczna

Opis informacji o zawodzie opracowano na podstawie:

  • analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz źródeł internetowych,
  • wyników badań i analiz prowadzonych w projekcie PO KL (2011–2013) „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przez pracodawców”,
  • analizy opisu zawodu zamieszczonego w wyszukiwarce opisów zawodów na Wortalu Publicznych Służb Zatrudnienia,
  • zebranych opinii od recenzentów, członków panelu ewaluacyjnego oraz zespołu ds. spraw walidacji i jakości informacji o zawodach.

Autorzy i eksperci opiniujący

Zespół ekspercki:

  • Magdalena Bujniewicz – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Wacław Galewski – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Monika Kaczmarska – Ekspert niezależny, Podsuliszka.
  • Bartosz Michałowski – Sklepzpiwem.pl, Gdańsk.

Zespół ds. walidacji i jakości informacji o zawodzie:

  • Małgorzata Domańska-Plichta – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Magdalena Jackman – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Ryszard Pieńkowski – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Sebastian Stefański – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Krzysztof Symela – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Daria Świsulska – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Mirosław Żurek – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.

Recenzenci:

  • Marta Markowicz – Rossmann SDP, Malbork.
  • Małgorzata Wysocka – Chata Polska, Żnin.

Panel ewaluacyjny – przedstawiciele partnerów społecznych:

  • Katarzyna Oponowicz – Związek Polskie Mięso, Warszawa.
  • Grzegorz Sołtysiak – Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych, Warszawa.

Data (rok) opracowania opisu informacji o zawodzie: 2018 r.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę