INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstają w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Szef kuchni (kuchmistrz)

Kod: 343402

1. Dane identyfikacyjne zawodu

Szef kuchni (kuchmistrz) 343402

  • Kierownik kuchni.
  • Menager kuchni.
  • Organizator kuchni.

W Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie:

  • 3434 – Chefs.

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

  • Sekcja I – Działalność związana z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi.

Notka metodologiczna

Opis informacji o zawodzie opracowano na podstawie:

  • analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz źródeł internetowych,
  • wyników badań i analiz prowadzonych w projekcie SPO RZL (2006-2007) „Opracowanie i upowszechnianie krajowych standardów kwalifikacji zawodowych”,
  • analizy opisu zawodu zamieszczonego w wyszukiwarce opisów zawodów na Wortalu Publicznych Służb Zatrudnienia,
  • badań ankietowych prowadzonych w projekcie INFODORADCA+ w październiku 2018 r.,
  • zebranych opinii od recenzentów, członków panelu ewaluacyjnego oraz zespołu ds. walidacji i jakości informacji o zawodach.

Autorzy i eksperci opiniujący

Zespół Ekspercki:

  • Zbigniew Nowocień – Zespół Szkół Budowlanych, Radom.
  • Małgorzata Sołtysiak – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Aneta Zasada-Bobrzak – Cooking4you, Skaryszew.

Zespół ds. walidacji i jakości informacji o zawodzie:

  • Dorota Koprowska – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Krzysztof Symela – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Ireneusz Woźniak – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Mirosław Żurek – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.

Recenzenci:

  • Małgorzata Miedzińska – Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, Radom.
  • Wioletta Rutkowska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn.

Panel ewaluacyjny – przedstawiciele partnerów społecznych:

  • Lucyna Kubicka – Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości, Katowice, Stowarzyszenie ART. GASTRONOMICA, Zabrze.
  • Anna Wachowicz – Izba Rzemiosła i Małej Przedsiębiorczości, Radom.

Data (rok) opracowania opisu informacji o zawodzie: 2018 r.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę